Wanneer een badkamer wordt veranderd, zal ook de vloer aangepakt moeten worden. Als er een badkamer gerenoveerd moet worden, worden daarbij eerst de voorwerpen uit de badkamer verwijderd, maar ook de wand en vloertegels. Je moet vooraf goed bekijken wat je allemaal in de badkamer wilt hebben. Dat is niet alleen belangrijk voor een bad, douche, meubels en dergelijke, maar zeker ook voor het aanbrengen van de tegels op de wanden en vloer. Wanneer er nog geen vloerverwarming in de badkamer is, kun je dat nu verwezenlijken. Het is heerlijk als in de badkamer de vloer verwarmd is. In plaats van tegels op de vloer wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor een gietvloer. Een gietvloer is verkrijgbaar in alle soorten kleuren, zodat hij bij iedere inrichting is in te passen.

De gietvloer leggen

Een gietvloer kan over iedere andere vloer worden gelegd. Zelfs het aanbrengen van een gietvloer op een houten ondergrond is mogelijk. Een belangrijk voordeel van een gietvloer is dat je hem gemakkelijk zelf kunt leggen. Je giet het materiaal van de gietvloer in vloeibare toestand op de vloer. Daarna moet je het materiaal over de vloer verdelen door gebruik te maken van een rolgietkam. Wanneer het materiaal goed is verdeeld, moet je hem nog narollen met een prikrol. Als je hem daarna laat drogen, heb je een prachtige vloer. De vloer is spiegelglad en heeft geen naden. Dat is ideaal voor het gebruik in de badkamer. Hij is vochtbestendig en ijzersterk.

Soorten

Er zijn in principe twee hoofdgroepen gietvloeren namelijk de cementgebonden en de kunststof gietvloeren.
De cementgebonden gietvloeren komen overeen met een betonnen gietvloer die gepolijst is. Een cementgebonden gietvloer zal ook meerdere malen worden gepolijst. Als afwerking wordt de vloer voorzien van een 2-componenten PU-toplaag. Hierdoor kan de vloer gemakkelijk levenslang meegaan. Omdat het materiaal van de vloer niet met water wordt vermengd, maar met een hars zal de vloer flexibel blijven. Ook onder deze vloer kan verwarming worden aangebracht. Het is ook mogelijk om een kunststof gietvloer in de badkamer te gebruiken. Hiervoor wordt epoxy of polyurethaan gebruikt. Deze vloeren zijn mooi om te zien en in veel soorten te verkrijgen. Ze worden ook in woonkamers, kantoren en laboratoriums gebruikt. Ook voor een badkamer kunnen ze worden toegepast en zijn ook gemakkelijk te leggen.

Kosten en voordelen

Omdat over het algemeen de arbeidskosten de grootste kostenpost is, kun je die gemakkelijk verdienen door de vloer zelf te leggen. Je moet dan alleen de materiaalkosten betalen. Er kan bij het leggen van een gietvloer niets fout gaan. Gietvloeren zijn zeer sterk en vochtbestendig. Ze zijn flexibel, krasvrij en kunnen levenslang mee. Gietvloeren kunnen in principe over iedere ondergrond worden gelegd.